Четвер, 28.03.2024, 12:17
Нове на сайті Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Оновити Нові повідомлення · Особисті повідомлення Особисті повідомлення() · Відомості про учасників форумуУчасники · Читаємо правила форумуПравила форуму · Знайти на форуміПошук · Підписатися на отримання новинRSS · Тільки для VIP-користувачівПриватний форум ]
  • Сторінка 6 з 6
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Модератор форуму: Viktor, Оксана  
Форум » Історія Ставищенщини » Історичні факти » село Попружна (історія, люди)
село Попружна
vitalya99Дата: Субота, 02.02.2019, 20:07 | Повідомлення # 76
Рядовий
Група: Початківець
Повідомлень: 3
« 0 »
Країна: Україна
Статус: :-(
Цитата Viktor ()
Як тільки на вказаних пагорбах з'являлися ворожі вершники і починали шикуватися, попружити коней, відразу ж спостерігачі від русичів доповідали про це в своє городище гаслом: "Попружать! Попружать!". Саме від цього гасла урочище дістало назву Попружне

Про бойові дії будь-якого часу біля села ніяких згадок немає,тому підстав вважати цю версію походження назви немає.


веталь
 
ОксанаДата: Середа, 11.09.2019, 08:37 | Повідомлення # 77
Лейтенант
Група: Модератор
Повідомлень: 85
« 6 »
Країна: Україна
Статус: :-(
Гадаю, що з назвою села все простіше. Існують козацькі прізвища Попруга і Попруженко, згідно сайту family search прізвище поширене у 19 столітті в районах Чигирину, Радомишля, Умані.
 
ViktorДата: Середа, 11.09.2019, 15:34 | Повідомлення # 78
Генерал-майор
Група: Адміністратор
Повідомлень: 1972
« 11 »
Країна: Російська Федерація
Статус: :-(
Цитата Оксана ()
Попруга і Попруженко


Попруга – и, ж. 1) Частина кінської збруї – широкий ремінь, що його затягують попід черевом коня, закріплюючи сідло (чи сіделко). 2) перен. Довга вузька смуга чого небудь.
Попруженко может быть тем же Пустоватым.

Только теории, по другому не получается.


Санкт-Петербург
 
LaoljanДата: Вівторок, 01.10.2019, 19:13 | Повідомлення # 79
Сержант
Група: Початківець
Повідомлень: 21
« 5 »
Країна: Україна
Статус: :-(
З приводу назви Попружна. У наукових колах визнано за аксіому, що назви топонімів (населених пунктів) походять в Україні від гідронімів (назв річок та озер). Гідроніми переважно дуже давні, багато з них походять із скіфської та готської мови, а також мов тих народів, про яких не збереглося навіть назв (білогрудівська, черняхівська культура тощо). Етноси, що приходять на зміну тим народам, переймають ці назви, але тлумачать їх по-своєму. В такий спосіб виникають слова-палімпсести. До таких слів належить, наприклад, назва столиці України - Київ, що начебто походить від імени якогось князя Кия. Насправді ж в основі цього слова лежить германський корінь, який зберігся на сьогодні в голландській мові у вигляді слова kuif (множина kuiven) і означає "чуб", точніше, те пасмо волосся, яке носили на голові давньоруські князі. Відомо, що варяги прозивали Київ Кейвунборг, тобто "князівське місто". Буває і так, що слова тієї самої мови виходять з ужитку, забуваються, і тоді населення намагається пояснити їх по-своєу. Так і сталося і з Попружною. По-перше, це не іменник, а прикметник, на що вказує форма цього слова. По-друге, виводити це слово слід із дієслова "попружувати, підпружувати", що означає "посилювати". У такий спосіб доходимо до висновку, що назва річки, "попружна", означає "притока", тобто річка, що посилює, підпружує іншу річку. І це справді так, тому що Попружна впадає у Тікич.

Ми іще дійдем до Гангу,
Переможемо в боях,
Щоб від Японії до Англії
Вкраїна сяяла моя
 
ОксанаДата: Вівторок, 08.09.2020, 12:37 | Повідомлення # 80
Лейтенант
Група: Модератор
Повідомлень: 85
« 6 »
Країна: Україна
Статус: :-(


Учні Попружнянської семирічної школи 1924-1927 років народження: 1-й ряд стоять: 1- невідомо,2-Пузань Василь Архипович, 3- Ревуцька Антоніна Данилівна, 4- Дромарецький Григорій, 5-Голик Марія,6-Лиман Соловей Андрійович, 7-Гейко Іван Антонович,8-невідомо,9-Мартич Петро Максимович,10-Гуртовенко Микола Павлович,11-Лавренюк Іван,12-Гуртовенко Василь Іванович, 13-Мніх Григорій Мартинович,14- невідомо. 2-й ряд1- невідомо 2-Бурлака (Лиман) Антоніна Сергіївна,3-Ткачук Антоніна Арихтеївна4- Шекера Тетяна Филимонівна,5- Квашук Ялина Іванівна, 6-Зінчук Анатолій Васильович- учитель праці,7-Редько Марія Артемівна, 8-Кравчук Ялина, 9-Колот Надія Тодосівна,10-Ткачук Людька. 3-й ряд: 1-Дромарецька Ганна,2-Ладик Сянька Сидорівна,3- Гейко Марія Ананівна, 4-Ткачук Василь Якович, 5- Полонський Максим,6- невідомо,7-Шестопал Катерина Андріївна-Дані по призвіщам надав Лиман Соловей Андрійович
 
ОксанаДата: Вівторок, 08.09.2020, 13:03 | Повідомлення # 81
Лейтенант
Група: Модератор
Повідомлень: 85
« 6 »
Країна: Україна
Статус: :-(
Хто ще застав Сільмаг ?
Зліва - Іван Пузань (Ваня Калина) і зправа - Олексій Ладик (Альоша Ярмула)
 
ОксанаДата: Середа, 09.09.2020, 08:05 | Повідомлення # 82
Лейтенант
Група: Модератор
Повідомлень: 85
« 6 »
Країна: Україна
Статус: :-(
Ця фотографія розміщена в книзі Якова Гейка "Попружна село Ставищенського району на Київщині (фрагменти історії) з наступним підписом: Проводи Ілька Безпалька до Канади. В центрі зліва направо Кизима Конко, Гейко Трохим, Безпалько Ілько, Пузань Микита, Шестопал Карпо.
Мені надала для сканування це фото сім'я Пилипців. На звороті фото було написано, що це 1924 рік. Лиман С.А. впізнав ще Пузаня Микиту- прадіда Катерини Анатоліївні Пузань, Григорія Кизиму- батька Івана Григоровича Кизими, Пузаня Архипа.
Поружанську общину Євангельських християн очолював пресвітер Микита Панасович Пузань. Керівником хору (регентом) був Антон Юхимович Гейко, пізніше - Степан Пузань.

 
ОксанаДата: Середа, 09.09.2020, 08:41 | Повідомлення # 83
Лейтенант
Група: Модератор
Повідомлень: 85
« 6 »
Країна: Україна
Статус: :-(
Зліва на право 1-ряд знизу: Драмарецька Валя, Ситник Коля, Гейко Ваня, Крикун Вітя, Квашук Льоня, Ладик Ліда,
2-й ряд зправа наліво: Гейко Єля, Мартич Ліда Михайлівна, Заболотня Оля, Якімов Ялинка, Гуртовенко Марія Василівна, Шестопал Настя, Мартич Ліда Антонівна, Зіна Гейко, Гейко Галя, Кравчук Валя,
3-й ряд: Носко Тамара, Кизима Вітя, Гуртовенко Міша, Гейко Федя, Редько Слава, Ситник Сергій, Гейко Толя, Бердочник Володя, Драмарецька Галя.

 
Форум » Історія Ставищенщини » Історичні факти » село Попружна (історія, люди)
  • Сторінка 6 з 6
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Пошук:


Ставище © 2024