Четвер, 25.04.2024, 07:17
Нове на сайті Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Оновити Нові повідомлення · Особисті повідомлення Особисті повідомлення() · Відомості про учасників форумуУчасники · Читаємо правила форумуПравила форуму · Знайти на форуміПошук · Підписатися на отримання новинRSS · Тільки для VIP-користувачівПриватний форум ]
  • Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
Модератор форуму: Viktor, Leonid  
Форум » Ставище » Ставище сьогодні » Ставищенське благочиння (Ставищенське благочиння)
Ставищенське благочиння
ViktorДата: П`ятниця, 27.11.2009, 17:04 | Повідомлення # 1
Генерал-майор
Група: Адміністратор
Повідомлень: 1973
« 11 »
Країна: Російська Федерація
Статус: :-(
Благочиння налічує 23 приходи, у яких несуть послух 11 священиків.
Майже в усіх загальноосвітніх школах благочиння проводиться викладання курсу «Біблійна історія та християнська етика». Благочиння тісно співпрацює з місцевими засобами масової інформації: церковна сторінка в районній газеті публікує матеріали, що пов’язані з різними аспектами церковного життя району; на місцевому телебаченні «Грант» транслюються програми православного спрямування. Організовуються паломницькі поїздки по святих місцях. Священики здійснюють духовну опіку над дітьми-інвалідами, проводять церковні відправи в районній дитячій лікарні та в будинку престарілих. Проводяться духовні бесіди з працівниками різних закладів.


Благочинний - протоієрей Андрій Пустовгар.

http://bc-eparchy.org.ua/index.p....emid=78


Санкт-Петербург
 
ViktorДата: Неділя, 14.03.2010, 14:37 | Повідомлення # 2
Генерал-майор
Група: Адміністратор
Повідомлень: 1973
« 11 »
Країна: Російська Федерація
Статус: :-(
Без прошлого нет настоящего. По этому позволю себе некоторый экскурс в историю.

Известно, что в 1654 году в Ставищах существовали:
«Соборная церковь Троицы Живоначалные.
Приходцкiе: церковь пречистые Богородицы Покрова, Церковь Преображенiе Господне, Церковь пречистые Богородицы Одегитрея, 2 церкви архистратига Михаила.»
Все эти церкви были сожжены вместе со Ставищем в 1665 году. В 18 веке православные церкви были восстановлены, но не все.

Источник: Описанiе малороссiйских городовъ, мѣстечекъ и селъ Бѣлоцерковскаго полка съ переписью жителей, приведенныхъ къ присягѣ на вѣрность царю Алексѣю Михайловичу.


Санкт-Петербург
 
ViktorДата: Неділя, 14.03.2010, 14:42 | Повідомлення # 3
Генерал-майор
Група: Адміністратор
Повідомлень: 1973
« 11 »
Країна: Російська Федерація
Статус: :-(
Матеріалы для исторіи кіевской епархіи.

вѣдомость
владѣнія польскихъ Украинскихъ мѣстъ Богуславской протопопіи, сколько въ ней какихь владѣній, разныхь мѣстечокъ и селъ, приходскихъ православныхъ церквей и вакансовыхъ, и сколько до оных числомъ прихожанскихъ имѣется дворовъ и какіе при нихъ по именамъ м прозванiямъ священники, кѣмъ и когда рукоположены или опредѣлены находятся, сочиненная 1774 года декабря 19 и при репортѣ духовнаго Богуславскихъ православныхъ церквей правленія въ духовную заграничную епархіи Переяславской консисторіи представленная, сочиненная сего 1775 года, февраля 13 дня.

Староства Бѣлоцерковскаго, волости Ставиской.
Церковь мѣстечка Ставищъ Успенія Богоматере, до коей дворовъ 153 прихожанскихъ имѣется; приходский священникъ православный Iеремій Лучанскiй рукоположенъ Гернасіемъ ерископомъ Переяславскімъ, граматою же ко оному приходу опредѣленъ Его Преосвященствомъ. господиномъ Іовомъ, епископомъ Переяславскімъ, прошлаго 1772 года 10 дня.
Тогожъ мѣстечка Ставищъ, церковь Покрова Богоматере, приходскій священникъ православный Константинъ Илляшевичъ рукоположенъ Унѣятскимъ бискупомъ Володковичемъ; по присоединеніи же его прошлаго 1773 года къ православію, опредѣленъ Его Преосвященствомъ Іовомъ, епископомъ Переяславскимъ, на оной приходъ цѣлонарохіалною грамотою къ той же Покровской Ставиской церкви; дворовъ приходскихъ имѣется 123.
Села Разумницы.
Церковь Святониколская, до коей дворовъ приходскихъ имѣется 38; приходскiй священникъ Іоакимъ Ильинскiй прошлаго 1773 года іюня мѣсяца Его Преосвященствомъ Іовомъ, епископомъ Переяславскимъ, туда рукоположенъ и граматою цѣлонарохіалною опредѣленъ.
Села Бесѣдки.
Церковь Собора Михаила, до коей дворовъ имѣется 138; приходскій священникъ Феодоръ Заханевичь рукоположенъ и граматою цѣлонарохіалною опредѣленъ Его Преосвященствомъ Іовомъ, епископомъ Переяславскимъ, 1773 года.
Села Красиловки.
Церковь Покрова Богоматере, до коей дворовъ имѣется 87; приходскій священникъ Кириль Остролуцкій рукоположенъ и граматою цѣлонарохіалною опредѣленъ Его Преосвященствомъ Іовомъ, епископомъ Переяславскимъ, 1774 года.
Села Гейсихи.
Церковь великомуч. Дмитрія, до коей дворовъ имѣется 106; приходскій священникъ Лазарь Гудецкій рукоположенъ и граматою цѣлонарохіалною опредѣленъ Его Преосвященствомъ Іовомъ, епископомъ Переяславскимъ, 1773 года.
Села Братчиковой гребли.
Церковь рождества Богородицы, до коей дворовъ имѣется 47; приходскій священникъ Стефань Іваницкій рукоположенъ и граматою цѣлонарохіалною опредѣленъ Его Преосвященствомъ Іовомъ, епископомъ Переяславскимъ, 1773 года.
Села Попружной.
Церковь Покрова Богоматере, дворовъ приходскихъ имѣется 63; приходскій священникъ Даніилъ Фенковскій рукоположенъ и граматою цѣлонарохіалною опредѣленъ Его Преосвященствомъ Іовомъ, епископомъ Переяславскимъ и Борисполскимъ, прошлаго 1773 года мая мѣсяца.
Села Журавлихи.
Церковь рождества Богоматере, до оной дворовъ имѣется 63; приходскій священникь Петръ Атаманскій рукоположенъ и граматою цѣлонарохіалною опредѣленъ Его Преосвященствомъ Іовомъ, епископомъ Переяславскимъ.


Санкт-Петербург
 
ViktorДата: Четвер, 27.05.2010, 20:51 | Повідомлення # 4
Генерал-майор
Група: Адміністратор
Повідомлень: 1973
« 11 »
Країна: Російська Федерація
Статус: :-(
Список благочинных Киевской епархии, местечек и сел по округам в алфавитном порядке.

8. Таращанскій уѣздъ

5-го округа — благочинный священникъ м. Кошеватой Ѳеодотъ Хотинскій; адресъ: г. Тараща, Кіевской губ.
Село Ясиновка

3-го округа — благочин. свящ. с. Жидовской Гребли Тимофей Садовскій; адресъ: г. Тараща, Кіевской губ.
Село Антоновка
Село Бесѣдка
Село Братчикова Гребля
Село Брилевка
Село Журавлиха
Село Красиловка
Село Попружна
Село Разумница
Мѣс. Ставище — Покровская ц., Успенская ц.

4-го округа— благочинный священникъ мѣс. Пятигоръ Николай Буйницкій; адресъ ст. Пятигоры, Кіевской губ.
Село Юрковка

6-го округа — вакансія.
Село Богатырка
Село Василиха
Село Войнаровка
Село Кривецъ
Село Любча
Село Снѣжки
Село Стрижавка
Село Сухой Яръ
Село Торчица
Село Янишевка

Источник: Приложение к Оффициальной части Киевскихъ Епархиальныхъ Ведодостей за 1905 г.


Санкт-Петербург
 
ViktorДата: Вівторок, 28.12.2010, 16:46 | Повідомлення # 5
Генерал-майор
Група: Адміністратор
Повідомлень: 1973
« 11 »
Країна: Російська Федерація
Статус: :-(
Книга Владимира Перервы «Ставище: из православного прошлого. Исторический очерк», выпущена в 2006 году в Белой-Церкви.



Книга написана на основе малоизвестных архивных материалов, и даёт возможность проследить исторический путь Покровского и Успенского храмов в Ставище.

Вступ
"Шануй батьків своїх - і довговічним будеш ти на землі" - мудро говорить заповідь Господня. Чи ж будемо ми довговічними, якщо забудемо те, що зробили для нас наші діди-прадіди? Адже їм ми зобов'язані своєю появою на світ майже так само, як і рідним батькам.
Наші далекі попередники обживали і доглядали цю землю, захищали її від ворогів, котрих чимало побувало в багатостраждальній Україні. Вони своєю тяжкою працею, потом і кров'ю робили все, що вміли і могли, щоб нам, їхнім нащадкам, жилося хоч трохи краще, ніж їм. Недарма в православних церковних календарях відводиться чимало днів для поминання наших близьких і далеких предків, котрі вже не живуть на цьому світі. А тому наш християнський і синівський обов'язок хоча б деколи згадувати їх і те, що вони зробили для нас.
Сучасні негаразди нам здаватимуться несерйозними, якщо ми перегорнемо хоча б кілька сторінок нашої історії. Нелегким було життя і в XIX ст. В часи існування кріпацтва (до 1861 р.) більшість наших прадідів по 3-4 дні на тиждень безкоштовно працювали на панів і лише решту часу - на себе. Здавалось би, за такого режиму недовго перетворитися на бездумний додаток до засобів виробництва. І лише православна віра та народна творчість не давали нашому предкові зачерствіти душею і зберігали в ньому людину.
Одним з матеріальних виявів людської віри є Храм Божий. В ньому прадіди возносили молитви Всевишньому і рятували свої душі від спокус цього світу. В ті далекі часи Церква наповнювала не лише духовну, але й інтелектуальну сферу життя людини. Саме в храмі мешканці Ставищ XIX ст. могли почути зміст численних імператорських та губернаторських розпоряджень, інформацію про події у державі та світі. Священики згідно царських указів пояснювали в церквах суть державних реформ, висвітлювали механізми незвичних природних явищ (сонячного затемнення і т. п.), переконували робити щеплення від віспи і дотримуватися санітарних норм, розповідали про новинки науки і техніки, закликали берегти природу і пояснювали правила поведінки під час епідемій (чим, до речі, було врятовано тисячі людей). Саме при храмі велася і значна частина офіційної документації, яка тепер виступає важливим джерелом історії кожного міста. Серед документів XIX ст., які висвітлюють історичні події в Ставищах, абсолютна більшість написана руками духовенства. Без перебільшення можна стверджувати, що храм у тогочасному містечку був осередком і духовного, і громадського життя.
Прикріплення: 3188178.jpg (319.0 Kb)


Санкт-Петербург
 
nkp78Дата: Вівторок, 28.12.2010, 22:09 | Повідомлення # 6
Майор
Група: VIP-користувач
Повідомлень: 250
« 1 »
Країна: Україна
Статус: :-(
Пора инициировать среди общественности Ставище возрождение Троицкого храма (трехпрестольного) на его историческом месте. Это территория на месте сгоревшего Дома культуры. Старожилы еще помнят эту церковь, на фундаменте которой в 1956 году возвели ДК.

ФУТБОЛ - ГРА НАРОДУ
 
ujeenДата: Середа, 05.01.2011, 17:41 | Повідомлення # 7
Рядовий
Група: VIP-користувач
Повідомлень: 2
« 1 »
Країна: Україна
Статус: :-(
Недільний день 2 січня видався напрочуд ясним і сонячним, ніби Божа благодать зійшла у передріздвяну пору на Ставищенську землю. А таки й зійшла, адже відбулася в духовному житті району подія, яка надовго лишиться світлим промінчиком у пам’ятку прихожан і гостей Ставищенської церкви Покрови Пресвятої Богородиці. До оновленого після капітального ремонту храму з благою місією прибув єпископ Рокитнянський вікарій Білоцерківської Єпархії Преосвященний Никодим, прибули гості з благочиній Володарщини та Тетіївщини, настоятель жіночого монастиря села Кислівка Таращанського району архімандрит Трифон, священики з Києва, Білої Церкви та усі – з Ставищенського району. Представники високого духовенства відслужили святкову літургію, освятили храм та дзвіницю, а для християн здійснили таїнство причастя та сповіді. Всю ошатну церемонію супроводжував невимовної краси спів Білоцерківського єпархіального хору.
Цінним подарунком того святкового дня стала Грамота Білоцерківської єпархії, якою відзначені гідні заслуги благочинного Ставищенського благочинія протоієрея Андрія не тільки в розбудові церковної споруди, а в великому подвижництві – зведенні Християнського Храму в душах прихожан та підкреслено високий авторитет настоятеля серед прихожан та священників не тільки Ставищенського благочиння, а й всієї Білоцерківської єпархії. Протоієрей Андрій мав нагоду подякувати усім прихожанам, спонсорам, місцевій владі, священикам, усім, хто крихту до крихти вносив посильну допомогу, грішми і молитвою, у велику справу оновлення Ставищенської церкви. Дзвонами добра і радості ще довго освячувалася християнська земля, бо того дня ударити в нові дзвони мав можливість кожен, хто вірує.
"Сільські обрії"

Прикріплення: 0567007.jpg (240.0 Kb) · 4634092.jpg (248.8 Kb) · 5284333.jpg (212.4 Kb) · 9853830.jpg (285.1 Kb)


iz zentra))

Повідомлення відредагував ujeen - Середа, 05.01.2011, 17:42
 
nkp78Дата: Четвер, 06.01.2011, 16:59 | Повідомлення # 8
Майор
Група: VIP-користувач
Повідомлень: 250
« 1 »
Країна: Україна
Статус: :-(
Для Ставищ мати таку пристосовану в простому будинку церкву негоже. Адже в багатьох невеликих селах будуються красиві храми. Люди, церква і влада знаходять кошти і залишають добру пам'ять про себе. Коли будувалася сьогоднішня будівля церкви священником отцом Михайлом в кінці 80 рр. минулого сторіччя, тоді влада нічим не допомогала, а навіть перешкоджала будівництву, відвівши непрезентабельну для житлового будику земельну ділянку.
БУТИ НОВОМУ ХРАМУ В СТАВИЩАХ!!!


ФУТБОЛ - ГРА НАРОДУ
 
ViktorДата: П`ятниця, 25.02.2011, 15:59 | Повідомлення # 9
Генерал-майор
Група: Адміністратор
Повідомлень: 1973
« 11 »
Країна: Російська Федерація
Статус: :-(
Заботясь о благоустройстве церквей не меньше, чем об их построение, митрополит Платон также осуществлял значительные пожертвования на их потребности. Так, например, выслал в пользу церкви села Разумницы Таращанского уезда, которая находилась в крайне неудовлетворительном состоянии 500 рублей, за что получил благодарность приходского священника Виктора Жолудя от 2 ноября 1888 под № 50 [46, л.1].

H. В. Баранова «Благотворительная деятельность Киевского митрополита Платона Городецкого по улучшению положения православных церквей и монастырей»


Санкт-Петербург
 
ViktorДата: Понеділок, 02.05.2011, 21:51 | Повідомлення # 10
Генерал-майор
Група: Адміністратор
Повідомлень: 1973
« 11 »
Країна: Російська Федерація
Статус: :-(
В 1994 году в Белой Церкви была возрождена древняя, богатая историческими традициями архиерейская кафедра.
Благочиннические округа: Белоцерковский, Богуславский, Володарский, Кагарлыкский, Мироновский, Ракитнянский, Ржищевский, Сквирский, Ставищенский, Таращанский, Тетиевский, Узинский.

БЕЛОЦЕРКОВСКАЯ ЕПАРХИЯ. Высокопреосвященнейший Митрофан, архиепископ Белоцерковский и Богуславский, совершил Божественную литургию Преждеосвященных Даров в храме в честь святого благоверного князя Александра Невского Ставищенского благочиния

1 апреля 2011 г. в пятницу четвертой седмицы Великого поста Высокопреосвященнейший Митрофан, архиепископ Белоцерковский и Богуславский, совершил Божественную литургию Преждеосвященных Даров в храме в честь святого благоверного князя Александра Невского с. Полковничье, Ставищенского благочиния.
Его Высокопреосвященству сослужили благочинный Ставищенского округа протоиерей Андрей Пустовгар, настоятель храма протоиерей Николай Поляков и духовенство Ставищенского благочиния.
Перед Литургией священникам была проведена общая исповедь, которую принял настоятель храма в честь первомученика и архидиакона Стефана села Василиха протоиерей Димитрий Филончук.
По завершении богослужения архиепископ Митрофан поздравил духовенство и верующих со Святой Четыредесятницей и обратился с архипастырским наставлением на тему поста и покаяния.

Источник: http://church-site.kiev.ua/


Санкт-Петербург
 
ViktorДата: Четвер, 25.10.2012, 17:45 | Повідомлення # 11
Генерал-майор
Група: Адміністратор
Повідомлень: 1973
« 11 »
Країна: Російська Федерація
Статус: :-(
Изготовлено и возвращена в Украину высококачественная копия древнего образа Божьей Матери - иконы Вышгородской Владимирской Божьей Матери, которая в XII веке была вывезена и по настоящее время хранится в Государственной Третьяковской галерее в г. Москва.



Крестный ход с Вышгородско-Владимирской иконой Божией Матери пройдёт в Ставище. Прибытие иконы в Ставище состоится 3 ноября 2012 года в 08:30 часов, убытие 4 ноября 2012 года в 07:30 часов.

С древнейших времен христианской эпохи Киевского государства образ Богородицы упоминается как славный, уважаемый. Пречистая Дева испокон веков считалась покровительницей украинских земель. В Украине проявились и чудотворные иконы Богородицы. Одной из них является икона Вышгородской (Владимирской) Божьей Матери.
Вышгородская (Владимирская) икона Божией Матери, согласно Предания Церкви, была написана евангелистом Лукой на доске от стола, за которым трапезовал Спаситель с Пречистой Матерью и праведным Иосифом. Божия Матерь, увидев этот образ, произнесла: "Отныне будут ублажать Меня все роды. Благодать Родившегося от Меня и Моя с этой иконой да будет".
В 1131 году икона была прислана на Русь из Константинополя святому князю Мстиславу († 1132, память 28 апреля) и была поставлена в Девичьем монастыре Вышгорода - древнего удельного города святой равноапостольной великой княгини Ольги. Сын Юрия Долгорукого святой Андрей Боголюбский в 1155 году перенес икону во Владимир и поместил в воздвигнутом им знаменитом Успенском соборе. С того времени икона получила именование Владимирской. В 1395 году икону впервые перенесли в Москву. Так, благословением Божией Матери скрепились духовные узы Византии и Руси - через Киев, Владимир и Москву. Вышгородской иконе Пресвятой Богородицы празднование бывает три раза в год: 3 июня, 6 июля, 8 сентября.

Источник: http://koda.gov.ua/


Санкт-Петербург
 
ViktorДата: Неділя, 28.07.2013, 17:54 | Повідомлення # 12
Генерал-майор
Група: Адміністратор
Повідомлень: 1973
« 11 »
Країна: Російська Федерація
Статус: :-(


Ставищенський район – 23 населених пункти, 24 храми.

Село Антонівка

Село Бесідка

Село Богатирка

Село Брилівка

Село Василиха

Село Винарівка

Село Гейсиха

Село Журавлиха

Село Красилівка

Село Кривець

Село Любча

Село Полковниче

Село Попружна


Санкт-Петербург
 
ViktorДата: Неділя, 28.07.2013, 18:03 | Повідомлення # 13
Генерал-майор
Група: Адміністратор
Повідомлень: 1973
« 11 »
Країна: Російська Федерація
Статус: :-(
Село Розкішна

Село Розумниця

Село Сніжки

Містечко Ставище

Село Станіславчик

Село Стрижавка

Село Сухий Яр

Село Торчиця

Село Юрківка

Село Янишівка

Село Ясенівка


Источник: Жарких М.І. Храми Поділля, Київ, 2007


Санкт-Петербург
 
ViktorДата: Субота, 06.09.2014, 23:00 | Повідомлення # 14
Генерал-майор
Група: Адміністратор
Повідомлень: 1973
« 11 »
Країна: Російська Федерація
Статус: :-(
Архiпастир вiдвiдав церковну парафiю у Ставищенському благочиннi



3 вересня, митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин відвідав Свято-Успенський храм у с. Розкішному Ставищенського благочиння, де звершив Божественну літургію з хресною ходою та виголосив проповідь.
Йому співслужили: секретар єпархії протоієрей Михаїл Кобулей, благочинний Ставищенського округу протоієрей Андрій Пустовгар, настоятель церкви протоієрей Віталій Медведенко, духовенство Ставищенського благочиння, а також клірик Спасо-Преображенського кафедрального собору у м. Білій Церкві диякон Миколай Боговик.
Після завершення Богослужіння архіпастир привітав вірних з 17-річчям від дня освячення храму, яке парафія відзначає саме цього дня. Згідно рапорту настоятеля церкви, владика вручив церковні ордени і благословенні грамоти благодійникам та активним парафіянам. Митрополит Августин також удостоїв церковного ордену – преподобного Нестора Літописця II ст. протоієрея Віталія Медведенка.

Источник: http://bc-eparchy.org.ua/


Санкт-Петербург
 
ViktorДата: Вівторок, 29.09.2015, 21:33 | Повідомлення # 15
Генерал-майор
Група: Адміністратор
Повідомлень: 1973
« 11 »
Країна: Російська Федерація
Статус: :-(
Сегодня ставищане имеют возможность продвинуться на один шаг, для восстановления исторической справедливости – восстановления Покровской церкви, на том месте, где она находилась, начиная с первой половины 17 века до первой четверти 20 века.

Храм Покрова Пресвятой Богородицы был построен в 1736 году, деревянный. В 1804 году церковь сгорела. В 1836-1852 годах была заново построена прихожанами каменная церковь при некотором пособии со стороны владельческой экономии.
С 22.09.2015 г. по 22.10.2015 г. проводятся общественные слушания по строительству храма, а именно о выделении земельного участка по адресу: пгт Ставище, ул. Первомайская, 12-а (где раньше был клуб). Предложения, оформленные в соответствии с действующим законодательством, можно подавать в рабочие часы и дни в исполнительный комитет поселкового совета. Участие в общественных обсуждениях может взять любой дееспособный член поселка Ставище в возрасте от 18 лет.
На слушании будет также предлагаться строительство на этом же месте церкви Предтечи и Крестителя Господня Иоанна, спортивного комплекса или многоэтажного дома.
Думаю, что многие хорошо знали ветерана ставищенского футбола Александра Панченко. Вот что он писал в 2010 году, когда ещё был жив: «На этом месте (на месте сцены дома культуры был алтарь) стояла каменная церковь, которую построили в 19 веке вместо сгоревшей (построена в 18 веке) деревянной православной церкви. Может быть всем миром восстановим намоленное место (построив новую церковь), где крестились, венчались и отпевались многие поколения наших земляков-ставищан».

Поможем восстановить храм Покрова Пресвятой Богородицы!


Санкт-Петербург
 
Форум » Ставище » Ставище сьогодні » Ставищенське благочиння (Ставищенське благочиння)
  • Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
Пошук:


Ставище © 2024